Terapiaderegresiones
Image default
Health

Tips om goed te flossen

 

Wanneer je je tanden poetst, verwijder je een groot gedeelte van het tandplak en de etensresten die op jouw tanden en op jouw tandvlees achterblijven. Echter blijven er ook genoeg plekken over waar je met alleen poetsen niet bij kunt komen. Denk hieraan bijvoorbeeld op plekjes tussen de tanden en de kiezen. Wanneer je regelmatig tandenstokers of flosdraad gebruikt om te flossen, verwijder je ook dit vuil. Maar hoe moet je nou eigenlijk goed flossen?

Het juiste flosdraad kiezen

Om goed jouw gebit te kunnen flossen, is het allereerst belangrijk om het juiste flosdraad te kiezen. Over het algemeen zijn er twee soorten flosdraad. Allereerst het ‘standaard’ nylon flosdraad. Wanneer jouw tanden echter zeer dicht op elkaar staan, kun je beter PTFE flosdraad gebruiken. Dit bestaat uit één vezel, waardoor je makkelijker tussen jouw tanden komt.

Het flosdraad is beschikbaar in verschillende merken, zoals het bekende Oral B. Dit is bijna overal te kopen, zoals in de supermarkt of bij de drogist. Ook kun je dit aan jouw eigen tandarts vragen, of online bestellen.

Maar hoe moet ik nou flossen?

Wanneer je goed en volledig wilt flossen, doe je er goed aan om de volgende tips te volgen:

Neem allereerst een flink stuk flosdraad (35 tot 45 cm) in de hand en wikkel deze om jouw wijsvingers, zonder dat je jezelf hierbij in de vingers snijdt. Zorg dat je ongeveer 10 centimeter overhoudt tussen beide wijsvingers.

Houd het flosdraad tussen duim en wijsvinger vast en zorg er voor dat het flosdraad strak blijft.

Houd het flosdraad boven een opening van twee tanden (of kiezen) en breng de draad als zigzaggend naar beneden. Ga hierbij ook langs de tanden en kiezen en ook langs de randen van het tandvlees. Voer deze stappen voorzichtig uit, zodat je het tandvlees geen onnodige schade toebrengt.

Spoel de mond na met een glas water. Hierdoor voorkom je dat losgekomen tandplek en etensresten achterblijven. Je kunt natuurlijk ook gewoon flossen vóór het poetsen.

Wil je meer van deze praktische tips over het onderhouden van jouw gebit? Bekijk dan ook eens Tandartsenpraktijk Floriande in Hoofddorp!