Terapiaderegresiones
Image default
Health

Is een rieten dak brandgevaarlijker dan een pannendak?

In Nederland staan er zo’n 150.000 woningen die voorzien zijn van een rieten dak. Het ziet er enorm sfeervol uit en maakt de woningen een stuk waardevoller. Toch wordt er in het nieuws regelmatig gesproken over een brand bij rieten daken.

Het lijkt alsof de rieten daken momenteel nog steeds erg brandgevaarlijk zijn. De branden worden immers niet voor niets gemeld op het nieuws. Toch blijkt de brandgevaarlijkheid van rieten daken, volgens Joost Kreuger, specialist op het gebied van rieten daken, enorm mee te vallen.

Kreuger aan het woord

“Rieten daken hebben een hoge isolatiewaarde, zijn duurzaam en zien er natuurlijk gewoon mooi uit”, vertelt Joost Kreuger. De toename van rieten daken brengt niet meer brandsituaties met zich mee. Volgens Kreuger is er inmiddels nog maar een klein verschil in risico op branden bij een modern rieten kap en een normaal pannendak. De rieten daken worden tegenwoordig aan de hand van een speciale constructie geplaatst, het zogenaamde ‘schroefdak’. Het riet wordt bij deze constructie direct op de platen geschroefd, waardoor er geen zuurstof tussen het riet en de constructie zit en de brand hierdoor beter te beheersen is.

Soorten rieten daken

Het verschil tussen en schroefdak en een traditioneel gebonden dak is dat het riet bij de eerste constructie niet zichtbaar is vanaf de binnenkant. Bij de traditionele wijze zul je van binnenuit tegen de rietbundels aankijken. Hierdoor is het brandgevaar bij een traditioneel gebonden dak wèl hoger dan een pannendak. Tegenwoordig is het raadzaam om niet langer te kiezen voor de traditionele wijze.

Tips voor brandveiligheid

Echter zijn er nog veel woningen in Nederland waar het riet traditioneel is gebonden, waardoor het brandende, rieten dak nog regelmatig in het nieuws verschijnt. Toch is het zelfs bij een pannendak verstandig om maatregelen te nemen om de woning brandveilig te maken. Denk hierbij aan de plaatsing van rookmelders of het gebruik van verlengsnoeren te beperken.

http://rietwerk.nl