Terapiaderegresiones
Image default
Health

Hondenvoeding; de juiste balans

Hondenvoeding moet biologisch in balans zijn.Een veelvoorkomende uitspraak dat veel hondeneigenaren willen verwezenlijken door de juiste voeding aan te schaffen voor de lieftallige viervoeter. Ook bij een hypoallergene hond is het vereist goed rekening te houden met de voedingsstoffen in de voeding.

Het woord balans geeft aan dat alle voedings- en andere stoffen in de juiste verhouding aanwezig zijn in het voedsel. Daarnaast zal de voeding grotendeels overeen moeten komen met de lichaamsbouwstoffen van de hond. De voedingsstoffen zijn te verdelen in vier hoofdgroepen:

Eiwitten

Eiwitten zijn van essentieel belang om het lichaam goed te laten functioneren. Eiwitten zijn in iedere lichaamscel aanwezig, en daarmee een fundamenteel bestanddeel van het protoplasma; de inhoud van de cellen. Echter moeten de eiwitten wel voldoen aan zeer specifieke eisen in de opbouw. Eiwitten realiseren de vorming van spieren en de stofwisseling in het lichaam, om deze reden is het essentieel dat de voeding een bepaald percentage eiwitten bevatten.

Vetten

Om een geconcentreerde vorm van energie te bouwen en spieren en lichaamsorganen goed te laten werken, zijn vetten essentieel. Tevens houdt deze energie de lichaamstemperatuur op peil.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onder te verdelen in suikers en zetmelen, en dienen, naast de vetten, voor de energievoorziening en zijn afkomstig van granen. Koolhydraten zijn, net zoals eiwitten en vetten, fundamenteel voor de gezondheid van de hond, in tegenstelling tot de katachtigen. Aangezien het darmkanaal van de viervoeter zeer kort is, moeten de uit koolhydraten geleverde grondstoffen voorverteerd worden. Dit kan gerealiseerd worden voor te ontsluiten, een handeling dat te vergelijken is met koken. Tevens kan men het voer ook, wanneer het gereed is, in zijn geheel extruderen. Echter zal men het gevaar lopen de aanwezige eiwitten, vetten en hittegevoelige vitaminen aan te tasten. Met deze reden is het verstandig de granen vooraf te ontsluiten, om ze vervolgens in voorgekookte vorm te verwerken en in het totaal te persen, in plaats van te extruderen.

Vitaminen, Mineralen en Sporenelementen

Vitaminen, Mineralen en Sporenelementen moeten met elkaar in evenwicht zijn, maar ook met de andere aanwezige stoffen. Een tekort aan het ene, resulteert dat de opname nihil is van een andere stof. Dit geldt ook wanneer er te hoge concentratie van een bepaalde stof is.

 

 

http://ydolo.be