Terapiaderegresiones
Image default
Health

Blaren

Iedereen heeft er wel eens last van, blaren. Na een stevige wandeling, een intensieve workout of misschien wel door nieuwe schoenen. Maar wat is het nou precies en wat kan je er tegen doen? Schoens-safety heeft een aantal tips tegen blaren.

Een blaar is een reactie van je huid. Het is een beschermende maatregelen voor het onderliggende weefsel. Tussen de opperhuid en de lederhuid hoopt zich wat vocht op. Dit vocht vormt een blaasje en een zwelling. Als de blaar heel is betekend het dat de huid nog intact is. Het vocht zit dan als het ware gevangen tussen de twee huidlagen. Een blaar wordt veroorzaakt door aanhoudende druk, wrijving of extreme verhitting. In het laatste geval spreek je van een brandblaar en is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. In andere gevallen kan je het gemakkelijk zelf behandelen.

Als de blaar nog dicht en intact is, dan is het aan te raden om dit zo te houden. Als je hem doorprikt is er namelijk een kleine kans aanwezig dat de wond gaat ontsteken en dan ben je verder van huis. Probeer de blaar te beschermen door hem goed af te dekken. Zit de blaar op een drukpunt kan je hem wel doorprikken. Doe het doorprikken dan met een steriele naald en zorg dat je eerst de omliggende huid goed desinfecteert. Elke goede verbandkoffer is voorzien van ontsmettingsmiddel en blarenpleisters. Dek na het doorprikken van de blaar de wond af met een pleister zodat er geen vuil binnenkomt. Verschoon deze pleister elke dag zodat de wond schoon blijft. Vergeet tijdens het verschonen niet de wond weer te ontsmetten. Toch is het in veel gevallen aan te raden om de blaar ongemoeid te laten. Dit voorkomt infecties, littekens en de huid zal sneller herstellen dan bij een doorgeprikte blaar.

Nog snel wat tips om blaren te voorkomen:

  • Loop alleen op ingelopen schoenen
  • Loop op naadloze sokken
  • Poeder je voeten in met talk voor een lange wandeling
  • Bescherm kwetsbare plekken met een pleister.
https://www.schoens-safety.nl/verbandkoffers